Termostat Nedir?nasıl Kullanılır?

1726 yılında ilk defa saatlerin hassasiyetini korumak amacıyla kullanılan termostatlar, kısaca bir sıcaklık-soğukluk kontrol mekanizmasıdır. Termostatlar sıcaklık ve soğutma sistemlerinde kullanılan anahtarlama elemanlarıdır. İstenilen sıcaklığa veya soğukluğa ulaşıldığında elektrik akımını kesme prensibine göre çalışırlar.

Günlük hayatta kullandığımız çoğu elektrikli alet termostat kullanımıyla çalışmaktadır. Buz dolabı, su ısıtıcıları, klima, şofben, ütü, fırın gibi pek çok elektrikle çalışan aletlerde termostatlar bulunmaktadır. Hayatımızı kolaylaştıran pek çok elektrikli alet termostatlar olmasa çalışamayacağı için termostatların hayatımızdaki önemi büyüktür. Genelde ısıtıcı ve soğutucu olarak ikiye ayrılan termostatlar olmakla birlikte hem ısıtma hem de soğutma işini bir arada yapan kombine termostatlar da mevcuttur.

Kaç Çeşit Termostat Vardır?

Kullanım yerine göre ev tipi, ticari tip, oda tipi, klima termostatı diye çeşitlenen termostatlar ;iç yapısına göre bi-metal, civalı, gaz-sıvı körüklü ve elektronik olmak üzere dört çeşittir. Bi metal termostatlarda bi metal kısım ısınınca genleşerek üstten bükülme yapar ve metal kısım üzerine kıvrılır ve istenilen sıcaklığa gelince termostat durur. Ütü, soba, saç kurutma makinesi gibi çeşitli cihazlarda bimetal termostatlar kullanılır.

Gaz termostatlarda ise gazın ısınınca genleşme prensibine göre tasarlanmıştır. Civalı termostatlarda ise yine bimetalin genleşmesi ve kontak uçlarının konum değiştirmesi prensibine göre çalışır. Genel olarak bu termostat çeşitleri hep genleşme prensibine göre çalışmakla birlikte istenilen sıcaklık elde edilince dururlar. Sıcaklık istenilen düzeyden düştükçe veya yükseldikçe ise termostatlar tekrardan çalışmaya başlar. Böylece istenilen sıcaklık sürekli olarak korunmuş olur.

Termostatlar Nasıl Çalışır?

Termostatlar orta kısımlarında bulunan cıva ya da gaz veya bimatel ile sıcaklık artışıyla beraber genleşmeye başlar. Kontak uçları bu yüzden yer değiştirir ve termostatlar genel olarak bu genleşme prensibine göre çalışır veya durur. Kontak uçlarının yer değiştirmesiyle durur, tekrardan yer değiştirmesiyle ise tekrardan çalışmaya başlar.

Bu durma ve tekrar çalışma durumları termostatın istenilen sıcaklığa gelip gelmemesine göre değişir. İstenilen sıcaklığa gelindiğinde termostatlar durur ve bu işlem daha sonra gerektiği kadar tekrarlanır. Bu çalışma prensibinde dış ortamın sıcaklığı da göz önünde bulundurulur. Yani bir nevi sıcaklık ayarlayıcı küçük mekanizmalar olarak da düşünebiliriz termostatları. İç ve dış ortam arasında da bir sıcaklık dengesi kurulması sağlanır.

Termostatların Faydaları

Enerji tasarrufu açısından büyük önem taşıyan termostatlar bir anlamda sıcaklık kontrolünü sağlayarak makinelerin ve elektrikli aletlerin uzun ömürlü olmalarını sağlar ve onları ani ısı değişimleri sonucu oluşabilecek hasarlardan korurlar. Bir nevi sigorta işlevi gören termostatlar elektrikli aletleri büyük ısı değişimlerinden koruyarak hem aletlerin uzun ömürlü olmasını sağlar hem de çevreye verilen zararı önleyerek çevreye duyarlı teknolojik aletler kullanmamızı sağlar. bu sayede hem enerjiden tasarruf ederiz hem de daha istikrarlı bir ısı seviyesinden yaşayabiliriz. Aynı zamanda oda sıcaklığı ayarlamak için de kullanılan termostatlar ev ısısını ayarlamaya yardımcı olarak ısınma işlemlerini de düzene sokar.

Termostat Nerelerde Kullanılır?

Elektrikli sobalardan ütülere, tost makinesinden elektrik süpürgesine ve saç kurutma makinalarına kadar hemen hemen tüm elektrikli aletlerde kullanılan termostatlar, oda sıcaklığını ayarlama ve sabitleme işlemlerinde de kullanılır. Oda sıcaklığı istenilen seviyeye geldikten sonra ise termostat durur ve istenilen sıcaklıktan düşüldükten veya daha yüksek bir sıcaklığa çıkıldıktan sonra termostat yeniden çalışmaya başlar.

Termostatlar artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olmuştur. Sadece kullandığımız elektronik aletlerde kullanmakla kalmayıp evde oda sıcaklığını ayarlamada da kullanılması ise termostatları daha da işlevli ve kullanıma uygun hale getirmiştir. Hem enerji tasarrufu hem de elektronik aletlerin uzun ömürlü olması gibi faydaları da önemlidir.

Ürünler için https://www.rezistansmarket.com/termostatlar tıklayın.

Yanıtla